NLP en COACHING

NLP kent een zeer pragmatische manier van werken en leent zich uitstekend als coachinstrument. Het geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het probleem dat je ervaart en biedt je ‘hulpbronnen’ aan om het probleem op een snelle, effectieve wijze te veranderen en op te lossen. Een NLP coach geeft je de ‘tools’ om je doel te bereiken.

Coaching leidt tot bewustwording van je eigen belemmeringen en valkuilen. Mensen hebben bepaalde patronen in denken, voelen en doen. De coach zorgt ervoor dat we ons bewust worden van datgene dat in ons patroon is geslopen en dat ons ont-kracht. 

Een coach maakt onze potentiële kwaliteiten vrij. Mensen gaan naar een coach omdat ze zelf geen uitweg of mogelijkheden meer zien. NLP bevat vele technieken die een coach kan inzetten om cliënten weer te bekrachtigen en keuzevrijheid te geven. 

Ook is NLP gericht op het aanreiken en vergroten van autonomie, van zelfstandigheid. Het gaat erom dat jij de touwtjes weer in handen neemt en de problemen de baas wordt.

Belangrijke NLP instrumenten die een coach inzet zijn bijvoorbeeld: de logische niveaus. Deze geven aan hoe je communicatie kunt verbinden aan de verschillende niveaus waarop een probleem zich kan afspelen.
Daarnaast is de tijdslijn een succesvol instrument dat vaak wordt ingezet. De tijdslijn doet je ervaren hoe een beslissing uit het verleden een effect heeft op het heden.
Een NLP coach kan ook een aantal technieken aanreiken. Een coach kan een probleem een andere lading geven, door het in een ander kader te zetten; in NLP noemen we dat ‘herkaderen’. Een coach kan ook een patroon doorbreken en een nieuw patroon verankeren. Een andere techniek die veel toegepast wordt is om ‘echt’ te laten voelen hoe zaken werken, door je er helemaal in te verplaatsen of om juist op een afstand naar een situatie kijken.
Dit is slechts een greep uit de technieken die vanuit de NLP de coach ter beschikking staan.

 

 

bron: NLP instituut Vidarte